Elinkaarilaskelmat verrattuna muihin arvonmääritysmenetelmiin
19-09-2010
 

Replicon Group on jo 10 vuoden ajan tarjonnut arvonmäärityspalveluita kasvuyrityksille ja sijoittajille. Perinteisten, kassavirtaan pohjautuvien arvonmääritysmallien lisäksi, pystymme hyödyntämään erikoistuneita menetelmiä arvonmäärityksessä, joissa huomioidaan kasvupotentiaali yhdistettynä epävarmuustekijöihin. Viime aikoina Replicon on osallistunut yhä enemmän katuvalaistuksen elinkaarikustannusten arvioimiseen.

Katuvalaistushankkeissa tärkeitä tekijöitä ovat valaistusinvestoinnin hinta koko elinkaaren ajalta ja valitulla valaistusratkaisulla saavutettu valaistusluokitus. Kustannusten vertaileminen eri ajanjaksoilta vaatii nykyarvolaskelmien tekemistä, joissa on mallinnettu kaikki elinkaarenaikaiset kustannukset. Perinteistä kassavirtoihin perustuvaa nykyarvolaskelmaa (discounted cash flow method, ts. DCF -mallit) voidaan soveltaen hyödyntää myös katuvalaistuksen kokonaiskustannusten arvioimisessa.

Epävarmojen tulojen nykyarvo verrattuna lähes varmojen menojen nykyarvo

Alempana vertaamme nykyarvomenetelmien pääominaisuuksia kahdessa eri tapauksessa. Ensimmäisessä tapauksessa tulevat kassavirrat ovat positiivisia, mutta epävarmoja. Jälkimmäisessä tapauksessa tulevat kassavirrat (kulut) ovat lähes varmoja, mutta negatiivisia eli kuluja. Lopputuloksena voidaan todeta, että kassavirtalaskelmamallia (DCF) voidaan käyttää kummassakin tapauksessa. Loppuosa tästä artikkelista on tarkoitettu niille lukijoille, joille rahoitusanalyysien perusteet ovat tuttuja. Annamme mielellämme ammattimaista apuamme kaikille tästä aiheesta kiinnostuneille.

 

Lisätietoa virallisista laskentatavoista löytyy Tievalaistuksen suunnittelu (2006) ohjekirjasesta. Huomioitavaa on, että teoksen sinänsä täysin oikeat elinkaarilaskelma-kaavat esim. sivulta 107, eivät salli kustannustason hyppäyksittäisiä muutoksia, joita syntyy esim. kun led -moduuli vaihdetaan tehokkaampaan elinkaaren aikana. Lisäksi kaikkia tievalaistuksen elinkaaren aikaisia kustannuksia ei välttämättä voi muuttaa nykyarvoon samalla diskonttokorolla, vaan mm. rahoitustekijät tulee ottaa laskennassa huomioon.

 

Yrityksen tai projektin tuottama vapaa kassavirta on sen tulot vähennettynä välittömillä kustannuksilla ja niillä välttämättömillä investointikustannuksilla, jotka tarvitaan yrityksen tai projektin eteenpäinviemiseen. Nykyarvolaskelmissa tulevaisuuden kassavirrat jaetaan tyypillisesti kahteen osaan: ennustettavissa olevaan kasvuajanjaksoon (esimerkiksi 3 – 5 vuotta) ja ns. terminaaliperiodiin. Terminaaliperiodilla kasvua ei aktiivisesti edes pyritä ennustamaan, vaan sen odotetaan tasaantuvan esim. vastaamaan inflaatiota.

 

Korkokanta, jolla tulevat kassavirrat muutetaan nykyarvoonsa, riippuu laskettavan projektin epävarmuuksista. Sopivan korkokannan määrittäminen tehdään yleensä tarkastelemalla riskittömän koron tasoa, johon lisätään sopivia preemioita: esimerkiksi osakemarkkinan riskipreemio (vaihtelee 4 -8 % vuositasolla), likviditeettipreemio (yleensä 10 % vuositasolla) ja yrityskohtainen riskipreemio, joka voi olla 0 % tai jopa 40 – 50 %.

 

Projektin tuottaessa pelkästään kustannuksia, tulevaisuuden kassavirrat ovat käytännössä samoja kuin elinkaaren aikaiset kustannukset. DCF menetelmää voidaan käyttää elinkaarikustannusten nykyarvon määrittämiseen. Laskelman tekeminen on suoraviivaista sitten kun kaikki oleelliset kustannukset, sopiva korkokanta ja projektin elinkaaren pituus on määritelty.

 

Katuvalaistuksen elinkaari on tyypillisesti jopa 30 vuotta ja suurin kustannus syntyy energiankulutuksesta. Ylläpidon kustannukset, kuten lamppujen ja muiden osien vaihto, muodostavat myös merkittävän kustannuserän. Luonnollisesti elinkaarikustannuksia määritettäessä kaikki kustannukset muutetaan nykyarvoonsa. Ostajien ollessa yleensä kuntia tai valtion organisaatioita, ovat heidän rahoituskustannuksensa lähellä riskittömän sijoituksen kustannuksia (joissain tapauksissa voidaan myös käyttää ns. hallinnollista reaalikorkoa). Tätä ("WACC") tasoa voidaan käyttää korkokantana arvioitaessa tulevaisuuden kustannuksia. Investointikustannus on valaistuksen ostohinta ja sen nykyarvo on sama kuin sen tämän hetkinen arvo.

 

Katuvalaistushankkeet tarjoavat kiinnostavan ja haastavan ongelman elinkaarikustannuksien arviointiin. Tällä hetkellä eri valaistusteknologiat kilpailevat tiukasti keskenään energiatehottoman katuvalaistuksen pakollisesta uusimisesta lähivuosina. Replicon voi tyytyväisyydelle todeta, että katu- ja tievalaistusprojektien elinkaarikustannusten laskenta on helppo lisätä perinteisiin arvonmäärityspalveluihimme.

Lisätietoja Repliconin arvonmääritys ja elinkaarikustannus –palveluista antaa:

Petteri Hirvonen, toimitusjohtaja,
Replicon Corporate Finance Oy,
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358-(0)50-552 96 33 (suora)


Replicon Group

Replicon Group on riippumaton kasvuyritysten ja julkisensektorin organisaatioiden rahoitus- ja strategianeuvonantaja. Asiantuntijoillamme on yhteen laskien kymmenien vuosien kokemus taloudellisesta neuvonannosta ja kasvuyritysten konsultoinnista. Olemme sertifioitu neuvonantaja Nasdaq OMX:n Pohjoismaisessa pörssissä ja konsulttimme ovat TEM:n sertifioimia konsultteja. Kotisivumme löytyvät osoitteesta: www.replicongroup.com.